Bestuurslid Buma/Stemra definitief weg

Bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits heeft maandag ontslag genomen. Dat meldt de auteursrechtenorganisatie. Gerrits trad vorige week al tijdelijk terug na een uitzending van Pownews waarin een telefoongesprek te horen was waarin het bestuurslid zijn diensten aanbood in ruil voor geld.

In het gesprek zei Gerrits dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits wel een derde van de opbrengst. Een woordvoerder van Buma/Stemra meldde vorige week dat Gerrits niet ontkent dat hij in het gesprek te horen is, maar dat hij zich niet herkent in de berichtgeving.

Een muziekstuk van Rietveldt voor een antikopieercampagne zou zonder zijn medeweten zijn vertoond in bioscopen en op dvd's. Buma/Stemra moet de belangen van muziekmakers, zoals componisten en tekstschrijvers, behartigen en het auteursrecht beschermen.

Met zijn vertrek is Gerrits de bestuursvergadering die woensdag plaatsvindt voor. Tijdens die vergadering zou worden besproken wat er verder met hem moest gebeuren. Het bestuur stelt het volgens de organisatie op prijs 'dat Gerrits het belang van Buma/Stemra laat prevaleren'.

Het college van toezicht van de collectieve beheersorganisaties van auteurs- en naburige rechten kondigde vorige week aan een onderzoek in te stellen naar de kwestie. Het bestuur van Buma/Stemra wil zolang dit onderzoek loopt geen mededelingen doen over de kwestie.

De auteursrechtenorganisatie stelt op korte termijn een onafhankelijke interim-voorzitter aan, die onder meer moet toezien op de vorming van een nieuwe bestuursstructuur.