'Duitsland bereidt nationalisatie Commerzbank voor'

De Duitse overheid bereidt plannen voor een mogelijke nationalisatie van Commerzbank voor, indien de bank niet in staat is het benodigde additionele kapitaal op te halen. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel op basis van bronnen bij de overheid.

In het artikel staat dat Duitsland het noodfonds voor banken SoFFin opnieuw op zal starten om de aandelen Commerzbank over te nemen. Dit gebeurt als het concern voor komende zomer geen extra kapitaal op weet te halen.

Duitsland nam tijdens de financiële crisis al een belang in Commerzbank van 25 procent om de kredietverstrekker overeind te houden na de overname van Dresdner Bank.

Volgens Der Spiegel wordt aangenomen dat de meerderheid van de nieuwe aandelen in handen zal komen van de overheid in geval van een kapitaalverhoging voor Commerzbank.

Duitsland heeft uitgesloten onderdeel Eurohypo over te nemen, meldt het blad verder. Die divisie moet Commerzbank van de Europese Unie verkopen in ruil voor de ontvangen staatssteun.

De European Banking Authority zal de komende dagen vermoedelijk nieuwe schattingen presenteren voor de benodigde kapitaalbehoeftes van banken om hun kapitaalratio's te verhogen tot minimaal negen procent eind 2012.

Een woordvoerder van Commerzbank wilde geen commentaar geven. Woordvoerders van het Duitse ministerie van financiën en de Duitse kanselarij waren niet beschikbaar voor commentaar.