Winst islamitische partijen in Egypte

Islamitische partijen hebben in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen meer dan zestig procent van de stemmen gekregen. Dat maakte de kiesraad zondag bekend.

De partij van de islamitische Moslimbroederschap kreeg 36,6 procent van de stemmen en de Nour-partij, een conservatievere islamitische beweging, 24,4 procent. De eerste resultaten geven slechts een indicatie van hoe het nieuwe parlement eruit zal gaan zien, omdat er nog twee verkiezingsronden moeten worden gehouden. Naar het zich laat aanzien krijgen islamitische partijen de meerderheid in het parlement.

De verkiezingen waren de eerste sinds een volksopstand oud-president Hosni Mubarak in februari uit het zadel wipte en het leger de macht overnam. De opkomst van zestig procent was de hoogste in de recente geschiedenis van het land.

Het nieuwe parlement krijgt in theorie de taak honderd mensen te selecteren die gezamenlijk een nieuwe grondwet moeten opstellen. De Opperste Militaire Raad heeft echter al gezegd tachtig van die leden te willen aanstellen. De generaals hebben ook aangegeven dat het parlement geen zeggenschap heeft in de benoeming van een nieuwe regering.

Het is nog onduidelijk of de islamitische partijen één coalitie in het parlement zullen vormen of dat de Moslimbroederschap liberale bondgenoten zoekt als tegenhanger van de radicalere Nour-partij. Eind januari zal de samenstelling van het nieuwe parlement pas bekend worden.