Coalitie stijgt drie zetels in peiling

De gedoogcoalitie is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond drie zetels gestegen. Dat komt volgens de opiniepeiler doordat deze week alleen onderwerpen speelden die goed vallen bij de kiezers van de regeringspartijen. Daardoor worden veel twijfelaars over de streep getrokken.

VVD, CDA en PVV stijgen ieder een zetel. De coalitie komt daardoor uit op zeventig zetels. Dat is nog altijd zes minder dan wat de coalitie nu heeft. SP, GroenLinks en ChristenUnie leveren ieder een zetel in.

De Hond spreekt van een tussenweek omdat de schuldencrisis in Europa even niet centraal stond. Omdat dit de komende week weer gaat spelen, kan de peiling er volgende week weer anders uitzien.

Deze week werd bekend dat de snelheid op meer snelwegen wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur. Van alle kiezers vindt 55 procent dat een goed plan.

Ook de oproep van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt aan ouders om meer te worden betrokken bij de school van hun kinderen viel goed, net als het voorstel van de PVV om leerlingen te verplichten 'u' tegen hun leraar te zeggen. Daarbij bezocht premier Mark Rutte (VVD) de Amerikaanse president Barack Obama.

Het plan om op meer snelwegen 130 te rijden valt het beste bij de VVD-kiezers, waar negentig procent voor is. De meeste tegenstanders zijn te vinden bij GroenLinks. Daar is 78 procent het niet met het plan eens.

Het voorstel om ouders meer betrokken te laten zijn bij de schooltijd van hun kinderen kreeg bij 58 procent de handen op elkaar. Maar ook hier is alleen bij VVD, PVV en CDA een meerderheid voor. Bij D66 is ongeveer de helft het met de oproep eens en de helft niet.

Driekwart is het met de PVV eens dat leerlingen 'u' tegen hun leraren horen te zeggen. Hier is bij alle partijen een meerderheid voor te vinden. Het is niet bekend of de kiezers ook vinden dat het een taak voor de politiek is om dit te regelen.


Coalitie stijgt drie zetels in peiling (Foto: Novum)