Geen 'Amerikaanse toestanden' ACTA in Nederland

Een 'three strikes out', of andere beperkingen van internetgebruik voor illegale downloaders, komt er niet, ook niet als Nederland het anti-piraterijverdrag ACTA ondertekent. Dat schrijft minister Verhagen aan de Tweede Kamer.

Diverse Kamerleden hadden gevraagd om openbaarmaking van het  ACTA-ontwerp. Verhagen zegt dat hij zich gebonden voelt aan Europese afspraken om de stukken geheim te houden. Er loopt een procedure tegen deze geheimhouding bij het Europese Hof, deze is aangespannen door Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) en Bits of Freedom die voor Nederlandse internetvrijheid vecht.

Verhagen schrijft dat hij met inachtneming van die geheimhouding zoveel als mogenlijk transparantie wil geven, en wil dat, indien nodig, ook nog deze maand aan de Kamer uitleggen.

ACTA geldt wereldwijd voor stoffelijke goederen, maar ook copyright-beschermde content is er in opgenomen. De maatregelen in ACTA zijn niet strenger dan de bestaande Europese wetgeving. Tweede Kamerleden zouden zich daarom niet ongerust hoeven te maken, stelt Verhagen.

Voordat de EU ondertekent krijgen alle 27 lidstaten de mogelijkheid het eigen parlement te raadplegen. Nederland doet dat in het eerste kwartaal van volgend jaar, volgens Verhagen.

Afsluiting van internetverbindingen op basis van ACTA is niet aan de orde. ACTA bevat wel een aantal gemeenschappelijke regels met betrekking tot het internet, volgens Verhagen. Openheid van het ACTA-ontwerp is al jaren een issue in het Europarlement en in Nederland, met weinig tot geen resultaat.