Vlaamse nationalisten winnen fors in peiling

De Vlaams-nationalistische partij N-VA kan volgens een nieuwe peiling rekenen op de steun van tegen de 40 procent van de Vlaamse kiezers. Dat is een winst van 12 punten ten opzichte van de verkiezingen van 2010. Alle coalitiepartijen leveren in.

De peiling werd door de Franstalige krant La Libre Belgique en de televisiezender RTBF vlak na het begrotingsakkoord van beoogd premier Elio di Rupo afgenomen. Diens partij, de sociaaldemocratische SP.A staat met grote achterstand, met een voorkeur van bijna 14 procent van de kiesgerechtigden, op de tweede plaats.

De Belgische regeringscoalitie van de SP.A en vijf andere partijen kwam onlangs tot stand na zo'n 540 dagen onderhandelen. Dat verliep onder meer stroef door ruzie tussen Vlaamse en Franstalige politici over de (politieke) invloed van Franstalige Belgen die zich in het Vlaamse deel rondom Brussel vestigen.

De N-VA streeft naar een onafhankelijke Vlaamse staat binnen de EU. De Europese oriëntatie van de partij werd nog eens onderstreept door kritiek van de N-VA op het begrotingsakkoord. Er zou veel te mager in worden bezuinigd en hervormd. "Wij zien in het regeerakkoord enkel muizenstapjes, terwijl alle andere Europese landen reuzenstappen zetten", aldus fractieleider Jan Jambon.