Opnieuw fors minder file

De drukte op de Nederlandse wegen is in de maand november met dertig procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de ANWB.

Vooral overdag en tijdens de avondspits was het veel minder druk dan vorig jaar. De ANWB vermoedt dat het goede weer, maar ook de extra rijstroken tijdens de spits aan de forse daling hebben bijgedragen. In oktober daalde de filezwaarte, de lengte keer de duur van de files, ook al met ruim zeventien procent.

Toch zorgde het weer afgelopen maand nu en dan ook juist voor forse files. Zo had het verkeer 16 november te maken met forse files, nadat door gladheid auto's op verschillende plaatsen in de slip waren geraakt.

Vijf dagen later stond er in de ochtendspits daarnaast meer dan 450 kilometer file vanwege de mist. Rijkswaterstaat zag zich vanwege de mist genoodzaakt de spitsstroken dicht te laten. Ook waren veel dagelijkse files twee tot drie keer langer dan normaal. Ook tijdens de avondspits had het verkeer veel last van de mist. De files waren twee keer zo lang als gebruikelijk, met in totaal driehonderd kilometer file.