Ferrari grootverdiener in Formule 1

Red Bull Racing mag dan dit Formule 1-seizoen het meest succesvol zijn geweest, Ferrari staat nog altijd bovenaan als het gaat om de lijst met grootverdieners. Het Britse blad Autosport zocht uit dat de Italianen 77,6 miljoen euro op konden strijken, terwijl Red Bull tot slechts 69,1 miljoen kwam.

Ferrari heeft een uitzonderingspositie in de Formule 1, waardoor de renstal 2,5% uit de totale prijzenpot, die dit jaar 513 miljoen euro bedroeg, krijgt. Voor de wereldtitels uit het verleden krijgt het team 12,2 miljoen euro, waardoor de Italianen zonder ook maar een auto de pitbox uitgestuurd te hebben al op 24,7 miljoen euro stonden.

Hierna volgt de eindstand uit het constructeurskampioenschap waarbij kampioen Red Bull 19% van de verdeelsleutel krijgt, McLaren als nummer twee 16% en Ferrari als nummer drie 13%. De nummer tien, Team Lotus, krijgt nog altijd 4%. Ferrari krijgt hierdoor 29,9 miljoen euro. Hier komt nog 23 miljoen euro bij omdat het team in de afgelopen drie jaar minstens tweemaal bij de beste drie in het constructeurskampioenschap is geëindigd. Hierdoor komt het totaal voor de renstal uit Maranello op 77,6 miljoen euro. Red Bull krijgt 69,1 miljoen en McLaren 62,9 miljoen euro.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft geen problemen met deze ietwat scheve verdeling. "Het is beter voor de Formule 1 dat Ferrari hier is dan wanneer dat niet het geval is. Ferrari en de Formule 1 zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, en het zorgt voor meer prestige om in de Formule 1 te winnen met Ferrari erbij dan zonder Ferrari. Historisch gezien is Ferrari het meest succesvolle team en het is begrijpelijk dat hun commerciële voorwaarden iets anders zijn dan voor de andere teams."