Skimmen neemt weer toe

Het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas- of creditcardgegevens, skimmen, neemt weer toe. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Erik Akerboom donderdag bij de lancering van een speciaal project tegen skimmen, het Landelijk Skimmingpoint.

Volgens Akerboom was 2009 in Nederland een piekjaar op het gebied van skimming, met een schade 36 miljoen euro. Vorig jaar was een 'topjaar' op het gebied van internetaanvallen op het betalingsverkeer, het zogenoemde phishing. En nadat het aantal gevallen van skimming aanvankelijk daalde, wijzen de laatste cijfers uit dat het toch weer toeneemt, aldus Akerboom.

Doel van het Landelijk Skimmingpoint is informatie over het kopiëren van bankpassen op een centrale plek bij de Nederlandse politie bij elkaar te brengen. Het negenkoppige team is gehuisvest in Breda.

Behalve de politie nemen ook het Openbaar Ministerie en pinbetalingsverwerker Equens deel aan het project. Het team moet daarnaast nauw samenwerken met de Electronic Crimes TaskForce van het KLPD, het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer, de Bovenregionale Recherches Zuid-West en Zuid-Nederland en Europol.