Karzai: vrouw moet met verkrachter trouwen

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een 19-jarige vrouw gratie verleend die na te zijn verkracht wegens overspel was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Ze mag de gevangenis verlaten op voorwaarde dat ze met haar verkrachter trouwt.

De vrouw, enkel bekend onder de naam Gulnaz, kreeg in de gevangenis een dochtertje die de celstraf samen met haar uitzit. Ze werd in eerste instantie tot twee jaar veroordeeld maar ze ging in beroep en kreeg er tien jaar bij.

Volgens mensenrechtenorganisaties zitten er honderden vrouwen in Afghaanse gevangenissen opgesloten nadat ze het slachtoffer werden van verkrachting of huiselijk geweld. Sommigen zijn veroordeeld nadat ze zich aan uithuwelijking probeerden te onttrekken.

De advocaat van Gulnaz hoopt dat de huwelijksverplichting met de verkrachter ongedaan wordt gemaakt. "Als ze het voor het zeggen had zou ze niet met hem trouwen", aldus de raadsman. De vrouw stemde recentelijk in met de eis, na zich er anderhalf jaar tegen te hebben verzet. "Mijn dochter moet een vader hebben", liet ze destijds weten.

De celstraf en de gratie-eis onderstrepen de uiterst gespannen verhoudingen in Afghanistan tussen het regime dat na de Amerikaanse invasie van 2001 aan de macht kwam, en de ultra-conservatieve stammenleiders.