'Stiltezone blijft wassen neus'

Maatschappij Voor Beter OV is niet onder de indruk van de aankondiging van de NS, dat er meer zal worden gedaan om de rust in stiltezones te verzekeren. Zolang de conducteur vaker niet dan wel in de trein zichtbaar is, zal er van de stiltezones weinig terechtkomen.

Reeds nu zijn de stiltezones als zodanig zeer duidelijk herkenbaar, dus nóg meer vermeldingen op bijvoorbeeld reisinformatieschermen, voegen weinig toe. Daarnaast zullen vooral op drukke trajecten reizigers die wel met elkaar willen babbelen, door plaatsgebrek onvrijwillig in een stiltezone terechtkomen. De handhaving van de rust in een stiltezone is met name een taak van de conducteur. Vaak komt de conducteur niet eens door de trein, en in andere gevallen handhaaft hij de regels in de stiltezones niet. 

Voor Beter OV benadrukt, dat een stiltezone een plek is, waar men zich rustig dient te gedragen. Dat is wat anders dan een absoluut spreekverbod. Dus zaken als de vraag aan een reisgenoot of die ook een blikje fris wil, het aannemen van een inkomend mobiel telefoongesprek met de mededeling dat de beller op een later tijdstip wordt teruggebeld, of een uitgaand telefoontje over een wegens treinvertraging gewijzigd plan, mogen geen probleem zijn.