Bleker blijft bij aanpakken Staatsbosbeheer

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) blijft erbij dat hij Staatsbosbeheer op het matje kan roepen vanwege de betrokkenheid bij de aanleg van het Oostvaarderswold. Dat zei Bleker donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het natuurbeleid.

De provincie Flevoland maakte een paar weken geleden bekend dat het nieuwe natuurgebied Oostvaarderswold toch wordt aangelegd. Het Wereld Natuur Fonds, het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer nemen dit op zich. Dit is tegen de zin van Bleker; in het regeerakkoord werd nog een streep door het project gezet.

De bewindsman kondigde daarop aan dat Staatsbosbeheer uit het project moet stappen. Hij wil niet dat een organisatie waarover hij de scepter zwaait meewerkt aan een project dat hij niet wil.

Op dit optreden kwam veel kritiek. Zo haalde VVD-prominent Ed Nijpels afgelopen weekend hard naar Bleker uit. Volgens de oud-minister van Vrom en voorzitter van het Bosschap verkoopt de staatssecretaris voortdurend onwaarheden.

Bleker kan Staatsbosbeheer niet verbieden om het Oostvaarderswold te ontwikkelen, omdat de organisatie een zelfstandig bestuursorgaan is, zei Nijpels. "Die heeft een raad van toezicht die kan zeggen: staatssecretaris, u kunt de pot op. Wij gaan over het toezicht, u niet." Ook wees hij erop dat een aantal van de gronden in het Oostvaarderswold eigendom is van Staatsbosbeheer.

Bleker wuifde de kritiek weg. Hij wees erop dat wettelijk vastligt dat Staatsbosbeheer zijn taken uitvoert binnen het regeringsbeleid. En het Oostvaarderswold staat haaks op dat beleid. "Ik vind dat je op zijn minst dan heel stevig de vraag kan voorleggen, hoe leg je dat uit", zei de bewindsman. "Ik vind het niet zo'n ingewikkelde kwestie."

Inmiddels heeft op hoog ambtelijk niveau overleg plaatsgevonden en binnenkort wordt de directeur van Staatsbosbeheer ook bij Bleker ontboden, kondigde hij aan.


Bleker blijft bij aanpakken Staatsbosbeheer (Foto: Novum)