'The Old Republic wel winstgevend voor EA'

Het online spel Star Wars: The Old Republic gaat uitgever Electronic Arts wel degelijk geld opleveren. Analist Michael Pachter weerlegt de uitspraak van Activision-baas Bobby Kotick die van mening is de concurrent Electronic Arts nooit winst kan maken op de Star Wars-game.

Volgens Pachter heeft EA een goede deal gesloten. LucasArts, de eigenaar van het merk Star Wars, krijgt vijfendertig procent van alle inkomsten. Dit zou pas gebeuren nadat de gemaakte kosten zijn terugverdiend.

Kotick gaf woensdag in een gesprek met aandeelhouders aan dat de grootschalige online game vooral geld zou opbrengen voor licentiehouder LucasArts en niet voor uitgever Electronic Arts. "Wij brengen zelf ook Star Wars-games uit en LucasArts is altijd degene die hier het meeste van profiteert", aldus Kotick.

Kotick gaf aan niet te begrijpen hoe EA geld kan verdienen aan de online game. Het aantal succesvolle online spellen, waaronder zijn eigen World of Warcraft, is volgens hem hoe dan ook ontzettend gering.

Star Wars: The Old Republic zou volgens EA bij vijfhonderdduizend betalende abonnees al rendabel zijn. Uit verzamelde consumentendata van Pachter blijkt dat dit aantal vrij gemakkelijk kan worden gehaald.

De uitspraak van Kotick was niet zonder eigenbelang. In een recent onderzoek van Reuters kwam naar voren dat Star Wars: The Old Republic mogelijk drie tot vier miljoen spelers van zijn eigen game World of Warcraft kan afpakken.


'The Old Republic wel winstgevend voor EA?