Politie vond tweede babylijkje bij Randwijk

In de uiterwaarden van de Rijn bij het Gelderse Randwijk zijn vorig jaar niet een maar twee babylijkjes gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag, ruim veertien maanden later, bekendgemaakt. De doodsoorzaak, identiteit en herkomst van de baby's zijn nog altijd onbekend.

Het eerste lijkje werd op 22 september gevonden in een vuilniszak. De politie liet toen weten uit te gaan van een misdrijf. Na onderzoek in de uiterwaarden werd begin oktober 2010 een tweede baby gevonden. Het gaat om voldragen meisjes die dood zijn geboren of kort na de geboorte zijn overleden. Waarschijnlijk zijn het zusjes of nichtjes. De baby's zijn in moederlijke lijn aan elkaar verwant.

Onduidelijk is hoe lang de stoffelijke resten in de uiterwaarden hebben gelegen en of de baby's tegelijkertijd zijn neergelegd. Justitie hield de zaak bewust uit de publiciteit om nader onderzoek te doen. Na ruim een jaar zijn er echter geen aanknopingspunten gevonden. Mogelijk hebben de lijkjes een link met Duitsland, maar ook dat spoor liep dood.

De eerste baby, genaamd Elisabeth, werd na een week begraven in Herveld. Het tweede lijkje, Eva, is donderdag begraven. Daarbij was burgemeester Tuijnman van de gemeente Overbetuwe aanwezig.

Justitie heeft het onderzoek nog niet afgerond. Er loopt nog een aantal onderzoeken, waarvan de resultaten eind 2011 verwacht worden.