Bestuurslid Buma/Stemra weg om 'corruptie'

Bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits is donderdag per direct opgestapt. Aanleiding is een uitzending van Pownews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor geld.

In het gesprek zei Gerrits dat hij wil inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil vroeg Gerrits een derde van de opbrengst. Gerrits ontkent niet dat hij in het gesprek te horen is, maar laat weten zich niet te herkennen in de berichtgeving, zegt een woordvoerder van Buma/Stemra.

Buma/Stemra moet de belangen van muziekmakers, zoals componisten en tekstschrijvers, behartigen en het auteursrecht beschermen. Een muziekstuk van Rietveldt voor een anti-kopieercampagne is volgens de muzikant zonder zijn medeweten vertoond in bioscopen en op dvd's.

Rietveldt zegt dat hij recht heeft op een vergoeding die mogelijk in de miljoenen loopt. Buma/Stemra neemt zijn claim niet in behandeling. In het telefoongesprek dat Pownews uitzond, zegt Gerrits dat hij als bestuurslid van Buma/Stemra ervoor kan zorgen dat de organisatie wel naar de zaak kijkt.

Het aftreden van Gerrits is vooralsnog tijdelijk. Een bestuursvergadering aanstaande woensdag moet uitwijzen wat er verder met hem gebeurt.