Negen Engelsen met drugs gepakt op veerboot

Negen Engelsen zijn dinsdag in IJmuiden voor vertrek met een veerboot naar Newcastle opgepakt voor het bezitten en uitvoeren van drugs. Drie zijn in een cel gezet, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag.

De negen vielen door de mand tijdens een controle van de politie, de marechaussee, de douane en de Belastingdienst. Passagiers, auto's en vrachtverkeer werden hierbij in de vertrekhal en op het buitenterrein gecontroleerd.

Een drugshond selecteerde acht mensen, van wie er zes wiet bij zich hadden. Zij kregen een schikking aangeboden. Drie betaalden samen 352 euro. De drie anderen konden niet betalen en krijgen een rekening thuisgestuurd.

Twee mensen bleken daarnaast pakjes met in totaal 1,3 kilo wiet op hun lichaam bevestigd te hebben. Deze twee en een derde persoon die geen drugs vervoerde maar volgens het KLPD zeker bij de zaak betrokken was, zijn in een cel gezet en woensdag weer vrijgelaten met een dagvaarding op zak. Zij moeten zich later voor een rechter verantwoorden.

Tijdens de actie inde de Belastingdienst verder voor zevenhonderd euro aan achterstallig belastinggeld.