AEX ontploft; +4,2 procent

Op Beursplein 5 is woensdag de AEX Index met een grote winst gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter van Nederland kreeg er 4,2 procent bij op 299,68 punten.

Wereldwijd tikten beuzen er 3 tot 5 procent bij. De belangrijkste reden is dat grote centrale banken in de wereld gezamenlijk maatregelen nemen om de beschikbaarheid van dollars in het financiële systeem te vergroten.

De banken die meewerken aan het programma zijn de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, de centrale bank van Canada en de Zwitserse centrale bank.

De maatregel is vooral bedoeld om de kredietverlening bij banken weer op gang te helpen. Door de Europese schuldencrisis was het leenverkeer tussen banken tot een bijna stilstand gekomen.

In Amsterdam spoten vooral transportfondsen en grondstofbedrijven in het groen. PostNL (14 procent), Arcelor Mittal (11 procent), Air France/KLM (9 procent) en Fugro (7,7 procent) waren de grootste stijgers op het Damrak. De euro steeg naar 1,345 dollar per euro.


AEX ontploft; +4,2 procent (Bron: RTL Z)