Rutte bezoekt Obama in Witte Huis

Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond in het Witte Huis in Washington een bezoek gebracht aan de Amerikaanse president Barack Obama. De twee hebben onder meer gepraat over de problemen in de eurozone, het Midden-Oosten en de NAVO.

Obama zei dat hij en Rutte bezorgd zijn over de situatie in de eurozone. Hij was erg benieuwd naar de voorstellen die Rutte heeft over het oplossen van de crisis, zei hij.

De twee leiders bespraken ook kort de handelsrelatie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Nederland is een van de grootste importeurs van producten uit de VS. Volgens Rutte zijn Nederlandse investeringen in de VS goed voor 625 duizend Amerikaanse banen.

Rutte zei vorige week al dat het belangrijkste doel van zijn bezoek het 'benadrukken van de uitstekende transatlantische verhoudingen' is. Hij verwachtte niet dat zijn bezoek aan het Witte Huis veel concreets zou opleveren.

De premier had als presentje voor de Amerikaanse president een shirt van het Nederlands honkbalteam dat vorige maand wereldkampioen werd, meegebracht. Voor de ontmoeting was een halfuur uitgetrokken.


Rutte bezoekt Obama in Witte Huis (Foto: Novum)