Wellink noemt politiek bestuur euro mislukt

Niet de euro mislukt, maar het politieke bestuur over de Europese munt is mislukt. Dat vindt de voormalige president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink. De leiders van de monetaire unie hebben de lidstaten te veel misbruik laten maken van de regels, zegt Wellink woensdagochtend op radiozender BNR.

De ex-DNB'er noemt de gedachte achter de euro wel een succes. "Het is cynisch, maar sterke landen hebben geprofiteerd van de lage waarde van de euro", stelt Wellink. "Dat heeft namelijk voor veel handel in de eurozone gezorgd."

Dinsdagavond op een bijeenkomst met beleggers zei Wellink al dat de kosten voor het opbreken van de euro te hoog zijn. "Eigenlijk is er maar één alternatief: doorgaan met de euro."

De oud-president wil om de problemen op te lossen voor de kerst meer duidelijk over de hoogte van het Europese noodfonds EFSF. Ook pleit hij voor een financiële injectie in banken die te veel slechte staatsobligaties op de balans hebben staan.

Voor de lange termijn wil Wellink dat er meer nationale macht wordt overgedragen aan Europa. De leiders van Griekenland, Spanje en Italië zouden snel vertrouwen moeten wekken door goed nationaal beleid te voeren.


Wellink noemt politiek bestuur euro mislukt (Foto: Novum)