Celstraf voor activisten in Emiraten

Vijf activisten die campagne hadden gevoerd voor meer politieke vrijheid in de Verenigde Arabische Emiraten zijn zondag door een staatsveiligheidsrechtbank tot gevangenisstraffen van twee tot drie jaar veroordeeld. Tegen de vonnissen is geen beroep mogelijk.

Ahmed Mansour, een prominente blogger, kreeg drie jaar. De anderen kregen ieder twee jaar gevangenis opgelegd. Onder hen is Nasser bin Gaith, economisch docent aan de vestiging van de Parijse Sorbonne-universiteit in Abu Dhabi en tot voor kort ook juridisch adviseur van de strijdkrachten van de VAE.

De vijf werden in april opgepakt nadat ze een online-petitie hadden ondertekend waarin om politieke hervormingen werd gevraagd, zoals open parlementsverkiezingen en een eerlijkere verdeling van de opbrengsten van de oliewinning. De aanklachten tegen hen luidden belediging van het leiderschap, in gevaar brengen van de nationale veiligheid, opruiing en aanzetten tot het boycotten van verkiezingen.

Geen van de vijf beklaagden was zondag bij de uitspraak aanwezig. Naar verluidt zijn ze sinds twee weken in hongerstaking. Ze verschenen in juni alleen op de openingszitting van hun proces, dat achter gesloten deuren werd gehouden. De vijf boycotten hun proces, omdat de rechtbankvoorzitter weigerde hun verzoek om borgtocht te behandelen.

Amnesty International sprak in een reactie van een 'tekortschietende en oneerlijke vervolging', die afbreuk doet aan het internationale aanzien van de VAE. De actie roept twijfels op 'of het land wel zo open is als het zich voordoet', aldus Amnesty. Samer Muscati van Human Rights Watch noemde het proces 'fundamenteel oneerlijk'. "Het is hoogst verontrustend dat deze mannen na bijna acht maanden in de gevangenis nog langer op deze belachelijke aanklachten worden opgesloten."

Politieke activiteit is in de VAE, een verbond van zeven semiautonome staten, elk geregeerd door een sjeik, ernstig beperkt. Er zijn geen officiële oppositiegroepen en politieke partijen zijn verboden. Het huidige federale parlement heeft slechts een adviserende functie. De veertig leden worden ofwel door de sjeiks direct aangewezen, of gekozen door burgers die op grond van tribale of regionale overwegingen door de heersers zijn uitverkoren. Onder druk van de protesten elders in de Arabische wereld was de groep kiezers bij de vorige parlementsverkiezing in september ten opzichte van voorgaande keren fors uitgebreid. Toch vormden de 129 duizend kiesgerechtigden nog steeds maar een fractie van de bevolking van bijna twee miljoen.