Afghaanse militairen vroegen om luchtaanval NAVO

De luchtaanval van de NAVO die zaterdag aan 24 Pakistaanse militairen het leven kostte is uitgevoerd op verzoek van Afghaanse militairen. De militairen kwamen onder vuur te liggen nabij de Pakistaanse grens en riepen daarop de hulp van de NAVO in. Dat hebben anonieme Afghaanse regeringsfunctionarissen zondag gezegd.

Het is nog onduidelijk door wie de Afghaanse militairen zijn aangevallen, maar duidelijk is wel dat ze werden beschoten vanuit de richting van de grensposten. In het gebied zijn Pakistaanse militairen actief, maar ook veel opstandelingen.

Volgens de NAVO is het waarschijnlijk dat er een aanval is uitgevoerd door een NAVO-vliegtuig waarbij Pakistaanse slachtoffers zijn gevallen. Het bondgenootschap doet onderzoek om de exacte omstandigheden te achterhalen. De VS hebben toegezegd nauw samen te werken met Pakistan in het onderzoek. Groot probleem daarbij is dat de Pakistaans-Afghaanse grens op veel plekken niet gemarkeerd is.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft zijn condoleances overgebracht en zei nauw te willen samenwerken met Pakistan om een dergelijke tragedie in de toekomst te voorkomen. "We hebben een gezamenlijk belang in de strijd tegen grensoverschrijdend terrorisme", aldus Fogh Rasmussen vanuit Brussel.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Pakistan hebben als gevolg van het incident een forse deuk opgelopen. Volgens het Pakistaanse leger was er geen reden voor de aanval van de NAVO en waren er geen opstandelingen actief in het gebied. De regering in Islamabad is woedend en besloot twee belangrijke grensovergangen te sluiten, waardoor vrachtwagens met goederen voor de Amerikaanse militairen in Afghanistan vast staan bij de grens. Bovendien eist de Pakistaanse regering dat de VS een luchtmachtbasis voor onbemande vliegtuigjes binnen vijftien dagen sluit.

Ook Afghanistan kreeg een veeg uit de pan. Volgens de Pakistaanse regering moet Afghanistan voorkomen dat de NAVO vanaf Afghaans grondgebied aanvallen op Pakistan uitvoert. Een Afghaanse regeringsfunctionaris noemde de aantijging echter ongegrond en zei dat de NAVO in Afghanistan opereert onder een mandaat van de Verenigde Naties, waar ook Pakistan zijn handtekening onder heeft gezet.