'Weigerambtenaar symbool van wat er niet gebeurt'

De VVD-stem voor de weigerambtenaar dreigt een symbool te worden voor wat er niet gebeurt op het terrein van homo-emancipatie. "Maar er is ook heel veel wat wel gebeurt", zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

In de uitzending wees ze erop dat de Kamer onlangs heeft besloten dat op alle scholen, inclusief religieuze scholen, seksuele voorlichting moet worden gegeven. Ook homoseksualiteit moet daarbij aan de orde komen.

Het is volgens haar niet zo dat homo-emancipatie voor de VVD niet belangrijk is. "Maar er zijn meer problemen die onze aandacht eisen. Zo moeten we het huishoudboekje van Nederland op orde krijgen. Dat klinkt kil, maar het is een belangrijke prioriteit."

De VVD stemde vorige week niet in met een voorstel van GroenLinks waarin stond dat ambtenaren niet langer mogen weigeren om homostellen te trouwen. Dat werd gedaan om 'de rust in de coalitie te bewaren', zei Hennis Plasschaert ook zondag weer. Met het oog op een meerderheid in de Eerste Kamer moet rekening worden gehouden met de SGP.

Door steun van de PVV haalde de motie overigens alsnog een meerderheid. Het lijkt er echter niet op dat het kabinet snel werk van deze wens van een Kamermeerderheid gaat maken.