Nederland, Duitsland, Finland willen grotere rol IMF

De ministers van financiën van Nederland, Duitsland en Finland hebben vrijdag opgeroepen tot een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in bestrijding van de schuldencrisis in aanvulling op de inspanningen vanuit de eurozone zelf.

"We moeten een buffer opbouwen", aldus de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen tijdens een persconferentie na een bijeenkomst met Jan Kees de Jager en de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. "Vandaag hebben we overeenstemming bereikt over de optie waarin de rol van het IMF vergroot wordt."

De Finse minister stelt daarnaast dat de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) versterkt zou kunnen worden als alle andere maatregelen niet blijken te werken. Duitsland is hier echter tegen, waarbij Europa's sterkste economie stelt dat de ECB zich moet beperken tot het mandaat dat bescherming van de monetaire stabiliteit behelst.

De drie ministers kwamen bijeen in voorbereiding op een bijeenkomst van ministers van financiën uit de eurozone en Europese Unie die een week later gepland staat, aldus een woordvoerder.

"We zijn het er compleet over eens dat we nu beslissingen moeten nemen, om de moeilijke en kritische situatie in de financiële markten op te lossen", zegt Schäuble. Volgens De Jager is een manier om de rol van het IMF te vergroten door middel van bilaterale leningen aan het fonds, waarna het IMF geplaagde landen in de eurozone voorziet van financiering. De algemene bijdrage aan het IMF moet ook verhoogd worden, aldus De Jager.

"Dan heeft het IMF meer middelen ter beschikking voor de noodfaciliteiten", stelt De Jager.

Details over de omvang van de extra financiering via het IMF maakten de landen niet bekend, maar De Jager stelt dat het "groot genoeg" moet zijn samen met een verhoogd European Financial Stability Facility (EFSF), het huidige noodfonds. De Jager stelt daarnaast te hopen dat de bilaterale leningen ook van landen buiten Europa komen.

De leiders uit de eurozone besloten in oktober om het EFSF te vergroten, maar hebben nog niet aangegeven hoe dit plaats zou moeten vinden. Daarnaast zijn de twijfels toegenomen of een vergroot EFSF de grotere landen in de eurozone, zoals Italië, kan bijstaan als dit nodig mocht zijn.

Schäuble erkent vrijdag tevens dat er hernieuwde gesprekken in Brussel plaats kunnen vinden over de samenstelling van het toekomstige Europese noodfonds genaamd European Stability Mechanism (ESM), maar stelt dat de eurozone zich nu eerst moet richten op maatregelen om de huidige crisis af te weren.

Frankrijk en Italië dringen aan op het verwijderen van een clausule uit het ESM waarin staat dat de private sector verliezen moet nemen als onderdeel van financiële noodhulp, aldus een artikel van de Duitse Süddeutsche Zeitung op zaterdag.