Paus aangeklaagd om niet dragen gordel

Paus Benedictus XVI is door een man uit Duitsland aangeklaagd omdat hij tijdens zijn bezoek aan de Duitse stad Freiburg geen gordel omhad in zijn pausmobiel. Dat hebben de advocaten van de man vrijdag bekendgemaakt.

De kerkvorst, die als de Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd geboren, bezocht in september zijn geboorteland. Hij werd onder meer in Freiburg in de pausmobiel rondgereden. De man die de aanklacht indiende sloeg het tafereel in eerste instantie gade zonder zich erom te bekommeren dat de paus geen gordel droeg.

Benedictus XVI in pausmobiel (foto: Wikimedia)Dat veranderde naar verluidt nadat de man getuige was geweest van een auto-ongeluk met dodelijke afloop, waarbij de inzittenden geen gordel omhadden. De man, die geen lid is van de Rooms-Katholieke kerk, zegt zich nu zorgen te maken over de veiligheid van de kerkvader.

Justitie zal nu moeten utmaken of de paus destijds diplomatieke onschendbaarheid genoot. Het advocatenkantoor is daar niet zo zeker van: er zou ook kunnen worden gesteld dat hij in Duitsland een gewone staatsburger is, met alle wettelijke verplichtingen van dien.