Krant voert actie tegen uitzetting 9-jarig asielzoekertje

De Alkmaarsche Courant heeft vrijdag een brandbrief over een 9-jarige jongen uit Eritrea die dreigt te worden uitgezet op de voorpagina geplaatst. In de brief, die is ondertekend door de voltallige redactie, wordt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) verzocht de uitzetting van Jossef te voorkomen.

"Soms moet je als krant opstaan, de stem luider laten horen dan op andere dagen. Vandaag is zo'n dag. Vandaag is de krant voor Jossef." De brief is ook naar het Alkmaarse gemeentebestuur en alle Tweede Kamerfracties gestuurd.

De 9-jarige Jossef woont volgens de redactie al acht jaar in Nederland. Samen met zijn moeder dreigt de jongen, die nu in het asielzoekerscentrum in Alkmaar woont, uitgezet te worden naar zijn vaderland.

Jossef moet dinsdag verhuizen naar het azc in Katwijk, volgens de redactie 'de laatste halte op weg naar vrijwel zeker alleen maar ellende'. "Jossef spreekt de taal niet, de gewoonten in Eritrea zijn hem vreemd. Want Jossef is in alles een Nederlander. Op zijn nationaliteit na."

De krant schreef de afgelopen tijd geregeld over de 9-jarige jongen, onder meer over wat hem te wachten zou staan in Eritrea. Vluchtelingenwerk Nederland zou de krant hebben laten weten dat er een grote kans bestaat dat de jongen en zijn moeder op de luchthaven van Eritrea direct in de gevangenis terechtkomen.

In de brief vraagt de redactie zich af hoe Jossef en zijn moeder zich in Eritrea staande moeten houden, zonder huis, geld of school. "Wij willen deze uitzetting voorkomen. Nederland is een beschaafd land, zeggen ze. Toon dat en help Jossef."