Bewijs voor bloedige strijd vroege Nederlanders

In Noord-Holland heeft ruim zevenhonderd jaar geleden een bloedige strijd gewoed tussen de West-Friezen en de Hollanders. Voor het eerst is op de plek waar het conflict plaatsvond, Sint Pancras, fysiek bewijs gevonden.

Bij opgravingen op een middeleeuws kerkhof werden skeletten ontdekt die sporen dragen van zwaar lichamelijk letsel, heeft de provincie Noord-Holland vrijdag bekendgemaakt. Onderzoekers vonden tevens bewijs dat de verwondingen niet alleen bij krijgshandelingen zijn opgelopen, maar in sommige gevallen na de gevechten zijn toegebracht.

Verschillende mensen bleken op precies dezelfde manier te zijn verwond of gedood. "Dat is niet mogelijk in een strijd", licht een woordvoerder van de provincie toe.

Over de strijd tussen de West-Friezen en de Hollanders in 1297 was tot nu toe weinig bekend. Naast enkele vermeldingen van de veldslag was bekend dat een groep West-Friezen in zijn geheel is gesneuveld. De slag bij Sint Pancras, niet ver van Alkmaar, was de laatste poging van de West-Friezen om hun zelfstandigheid te herwinnen. Ze verloren.

De botresten werden in 1991 opgegraven op de plek waar in de middeleeuwen het dorpje Vronen lag. De provincie gaf vorig jaar opdracht de skeletten van 132 mensen te onderzoeken. Bij meer dan honderd van hen werden infectieziekten en malariaverschijnselen geconstateerd.


Bewijs voor bloedige strijd vroege Nederlanders (Foto: Novum)