PBC adviseert tbs voor Robert M.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseert om de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. tbs met dwangverpleging op te leggen. M. lijdt volgens het PBC aan pedofilie en hyperseksualiteit. Dat bleek vrijdag tijdens een regiezitting in de zaak bij de rechtbank in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie gaf op de zitting ook aan Robert M. te willen vervolgen voor ontucht en het seksueel misbruiken van 52 jongens en vijftien meisjes. Hoewel hoofdverdachte Robert M. eerder bekende 87 kinderen te hebben misbruikt, heeft een aantal ouders gevraagd hun kind van de tenlastelegging te halen.

Het Openbaar Ministerie is deels aan de wensen van de ouders tegemoetgekomen en klaagt M. nu aan voor het misbruik van 67 kinderen. Vier van de kinderen zouden samen met twee andere mannen zijn misbruikt.

Vanwege privacyredenen worden de kinderen in het dossier met nummers in plaats van namen aangeduid. Ook worden de verschillende seksuele handelingen aangeduid met nummers. Opvallend is dat M. deze handelingen in eigen bewoordingen aanduidde als bijvoorbeeld 'aan het kindje proeven' of 'het kindje proeft mij en drinkt mijn melk'.

Daarnaast drong het OM er bij de rechtbank op aan de bestaande beelden van het misbruik zelf te bekijken en niet slechts de beschrijvingen te lezen. Ook wil het OM dat de ouders van de slachtoffers spreekrecht krijgen vanwege de jonge leeftijd van hun kinderen.

Advocaat van M. Tjalling van der Goot verzette zich tegen deze twee verzoeken van het OM. Volgens de verdediging zijn de beschrijvingen van de beelden 'gedetailleerd en doeltreffend' en is spreekrecht voor ouders wettelijk niet toegestaan. Van der Goot vroeg de rechters verder een psychiater en psycholoog aan te stellen om na te gaan of het onderzoek van het PBC juist is uitgevoerd, aangezien zijn cliënt nauwelijks meewerkte aan het onderzoek.

Het OM en M.'s advocaten zijn het erover eens dat een deel van de rechtszaak achter gesloten deuren moet plaatsvinden. De zitting van vrijdag zou wel eens de laatste zitting kunnen zijn voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Het onderzoek naar Robert M. is inmiddels grotendeels afgerond. Vrijdagmiddag dient de zaak van M.'s echtgenoot en medeverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Richard van O.

De Amsterdamse zedenzaak kwam in december vorig jaar aan het licht. M. heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt, onder meer tijdens zijn werk bij kinderdagverblijf 't Hofnarretje.