Nederland profiteert minder van belastingroute

Nederland profiteert steeds minder van de doorsluisrol die het speelt in internationale belastingroutes. Vennootschappen die door trustkantoren worden beheerd droegen in 2009 een kwart minder aan belasting af dan in 2006. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economische Onderzoek waarover het Financieele Dagblad vrijdag bericht.

De belastinginkomsten zouden zijn gedaald van 890 miljoen euro naar 300 miljoen euro. De recessie zou hier volgens experts debet aan zijn. Ook een verandering in de boekhoudregels die de winsten drukken van deze vennootschappen speelt een rol.

Uit onderzoek van het FD in september bleek dat van de honderd grootste firma's van de wereld er 82 hun geldstromen via Nederland laten lopen vanwege de fiscale voordelen. Dit loopt meestal via bijzondere financiële instellingen, ook wel brievenbusfirma's genoemd.

Via dergelijke firma's zou in 2003 4400 miljard euro door Nederland zijn gesluisd en vorig jaar ruim tienduizend miljard euro. Minister van financiën Frans Weekers (VVD) onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer momenteel hoeveel dit de Nederlandse staatskas precies oplevert. De resultaten hiervan wordt in de loop van 2012 verwacht.