Noord-Korea dreigt Seoul met 'zee van vuur'

Noord-Korea heeft donderdag gedreigd het kantoor van de Zuid-Koreaanse president te veranderen in een 'zee van vuur'. Het dreigement volgt op Zuid-Koreaanse militaire oefeningen in de buurt van het eiland Yeonpyeong in de Gele Zee dat vorig jaar werd beschoten door Noord-Koreaanse artillerie.

Bij de aanval kwamen twee mariniers en twee burgers om het leven. Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde donderdag met een soortgelijke 'zee van vuur' rond het kantoor van de Zuid-Koreaanse president als tijdens de oefeningen ook maar één schot naar Noord-Koreaans grondgebied wordt gelost. Volgens Noord-Korea heeft Zuid-Korea de beschieting vorig jaar zelf uitgelokt door in omstreden wateren oefeningen met scherpe munitie te houden.

Sinds de aanval vorig jaar heeft Zuid-Korea miljoenen uitgegeven om zijn arsenaal te versterken. Voorzitter van de chefs van staven Jung Seung-jo liet weten dat de Zuid-Koreaanse strijdkrachten 'de vijand zullen verpletteren' als die opnieuw toeslaat. Bij de woensdag begonnen oefeningen worden vliegtuigen, raketlanceerders, artillerie en marineschepen ingezet, maar wordt niet met scherp geschoten.

Noord- en Zuid-Korea zijn formeel nog steeds in oorlog omdat de oorlog van 1950-53 nooit met een vredesverdrag is afgesloten. De betrekkingen tussen de twee landen bereikten in 2010 hun diepste punt sinds jaren na twee incidenten: de beschieting van Yeonpyeong en de torpedering van een Zuid-Koreaans marinekorvet, waardoor 46 matrozen om het leven kwamen. De laatste maanden leken de betrekkingen echter licht te verbeteren.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zei woensdag tijdens een bezoek aan een militair commando dat Pyongyang nog steeds excuses moet aanbieden voor de beschieting.