Pakistaanse Taliban kondigen staakt-het-vuren af

De Pakistaanse Taliban hebben een staakt-het-vuren afgekondigd en de aanvallen in het hele land een halt toegeroepen als steunbetuiging aan voorzichtige vredesgesprekken met de regering. Dat heeft een hoge Pakistaanse Talibancommandant maandagavond gezegd.

De commandant, die anoniem wil blijven omdat hij niet de officiële woordvoerder van het terreurnetwerk is, zei dat het staakt-het-vuren sinds afgelopen maand van kracht is. Het doet de hoop toenemen dat de Taliban inderdaad een dialoog over vrede met de regering willen aangaan.

Uren na de aankondiging van de Talibancommandant liet de Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Rehman Malik, weten dat de regering nog geen formele gesprekken met de Taliban voert. "Maar als de Taliban een staakt-het-vuren hebben afgekondigd, verwelkomen we dat", zei hij.

De Pakistaanse Taliban zitten achter veel van het geweld in Pakistan. Vermoed wordt dat de groep gefragmenteerd is geraakt en dat sommige facties nog altijd achter een strijd tegen de staat staan. De laatste maand vonden namelijk verscheidene aanvallen door opstandelingen plaats.