Tantawi: referendum over machtsoverdracht Egypte

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte overweegt een referendum te houden over een directe overdracht van de macht aan een burgerregering. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de raad.

In een toespraak gaf Tantawi geen duidelijke datum voor de machtsoverdracht, maar hij zei wel dat er op 30 juni 2012 presidentsverkiezingen worden gehouden. Dit wordt beschouwd als de laatste stap in het overdrachtsproces. Hij probeerde in zijn rede de militairen neer te zetten als echte patriotten en was woedend over wat hij noemde pogingen zijn reputatie te bezoedelen.

"Het leger, vertegenwoordigd door de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, koestert geen wens om te regeren en stelt het landsbelang boven alles. Het is klaar om de verantwoordelijkheid direct over te dragen en terug te keren naar zijn oorspronkelijke taak van het verdedigen van het land als het volk dat wil en door middel van een referendum als dat nodig is", aldus Tantawi.

Het voorstel van Tantawi voor een referendum werd door tienduizenden betogers op het Tahrir-plein in Caïro weggehoond. Ze schreeuwen 'Erhal' - wat 'Vertrek' betekent. "Onze eisen zijn duidelijk", aldus Khaled El-Sayed, een kandidaat voor de parlementsverkiezingen die maandag plaatshebben. "We willen dat de militaire raad aftreedt en de macht overdraagt aan een regering van nationale redding die de volledige macht heeft." Hij eiste tevens dat de bevelhebber van de militaire politie en tevens minister van binnenlandse zaken wordt aangeklaagd voor de 'afschuwelijke misdaden' van de afgelopen dagen.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten heeft dinsdag tevens ingestemd met het ontslag van het kabinet, dat maandag werd ingediend door premier Essam Sharaf. Bovendien wordt er een 'kabinet van nationale redding' gevormd. Tevens zegde de raad toe dat alle betogers die sinds zaterdag zijn opgepakt worden vrijgelaten. Agenten en militairen die verantwoordelijk waren voor de dood van 29 betogers worden berecht.