Rechter behandelt geding Heineken Ontvoering

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag het kort geding behandeld dat de Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben aangespannen tegen de producent van de film De Heineken Ontvoering. De rechter doet 1 december uitspraak.

De advocaten van beide partijen hebben er vertrouwen in dat zij gelijk krijgen, bleek na afloop van de zitting. Boellaard en Meijer eisen dat in een disclaimer voorafgaand aan de film duidelijk wordt gemaakt welke scènes fictief zijn. "Dat wordt een disclaimer van een halve kilometer", zegt Jens van den Brink, de advocaat van producent IDTV, tegen Novum Nieuws. "Iedereen weet dat een speelfilm geen documentaire is."

Bart van Tuinen, de advocaat van Boellaard en Meijer, is ook tevreden over het kort geding. "Natuurlijk mag iedereen een film maken over de Heineken-ontvoering, maar als er vervelende elementen worden toegevoegd dan heeft de producent een zorgplicht naar de ontvoerders."

De ontvoerders zeggen geen vuurwapens te hebben gebruikt bij de ontvoering van de biermagnaat, terwijl dat in de film wel zo is. Van Tuinen wil dat de disclaimer uitgebreid wordt en langer in beeld komt. "Nu komt vier seconden in beeld dat de film niet beoogt een waarheidsgetrouw verhaal te vertellen, maar dat bericht is zelfs de rechter niet opgevallen."

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor eerder een kort geding tegen de filmproducent. Hij vreesde dat door de film een verkeerd beeld van de ontvoering zou ontstaan, maar kreeg geen gelijk van de rechter. Heineken-ontvoerder Martin Erkamps en de weduwe van ontvoerder Cor van Hout schreven kritische brieven aan IDTV, maar spanden geen rechtszaak aan.