Amsterdam negeerde advies over aannemer Stedelijk

Het stadsbestuur in Amsterdam heeft negatieve aanbevelingen genegeerd over de aannemer die het Stedelijk Museum moest verbouwen. De gemeente ondertekende het contract met bouwbedrijf Midreth, terwijl uit een doorlichting was gebleken dat het bedrijf in verband kon worden gebracht met verdachte vastgoedhandelaren.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Het Parool, dat met ruim dertig betrokkenen sprak. Midreth is inmiddels failliet. Het Bureau Screening van de gemeente wilde dat het bouwbedrijf meer informatie zou verstrekken, onder meer over de financieel belanghebbenden in het bedrijf.

De gemeente deed echter niets met het advies van het screeningsbureau. Midreth zou blijkens het onderzoek van het gemeentelijke bureau onder meer gelieerd kunnen worden aan de geliquideerde vastgoedhandelaren Bertus Lüske en Willem Endstra.

De renovatie was aanvankelijk geen populair project bij bouwbedrijven. In eerste instantie meldde zich geen enkele aannemer. De offerte van Midreth overschreed het budget bovendien met 35 procent. Een topambtenaar van de gemeente kreeg de prijs uiteindelijk omlaag.

Wethouder Carolien Gehrels reageert niet inhoudelijk op de aantijgingen, maar zegt in een reactie tegen de krant dat er op grond van Europese aanbestedingsregels geen reden was de opdracht niet aan Midreth te gunnen.

Door het faillissement van Midreth begin dit jaar en andere tegenslagen kost de verbouwing miljoenen meer dan geraamd. Volkerswessels heeft de klus overgenomen, maar daar hing een stevig prijskaartje aan.

Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd en zou oorspronkelijk in 2008 opengaan. Naar verwachting opent het komende zomer de deuren.


Amsterdam negeerde advies over aannemer Stedelijk (Foto: Novum)