'Ten Have draaikont over Cruijff-uitspraken'

De 'racistische' uitlatingen die in juli tegen Edgar Davids werden gedaan door Johan Cruijff werden aanvankelijk weggewuifd. Dit zegt Rob Been jr, voorzitter van de ledenraad van Ajax, dinsdag tegen De Telegraaf.

"Eind juli ging het gerucht dat Cruijff een kwetsende opmerking zou hebben gemaakt. Ik heb direct bij Ten Have geïnformeerd. Ten Have zei me dat de uitspraak van Johan onhandig was, maar in de context niet veel bijzonders. Ook zei hij dat Davids er totaal geen moeite mee had, omdat voetballers onder elkaar goed kunnen incasseren. De precieze tekst kreeg ik zelfs niet eens te horen", aldus Been jr.

Afgelopen zondag stelde Davids opeens wel er racistische taal tegen hem was geuit. In Studio Voetbal bevestigde de Ajax-voorzitter van de raad van commissarissen Steven ten Have de uitspraken van Davids stellig. "Davids was tot op het bot getergd", zei Ten Have tegen presentator Jack van Gelder.

Cruijff belde maandagavond zelf naar het programma Voetbal International om duidelijkheid te scheppen in de chaos. Volgens het Ajax-icoon gingen zijn opmerkingen jegens Davids over zijn rol in de raad van commissarissen en niet over zijn huidskleur. Davids was aangetrokken omdat allochtone talenten relatief snel Ajax verlieten.