Geen vervolging oud-directeur Hofnarretje

Oud-directeur van kinderdagverblijf 't Hofnarretje Albert Drent wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij seksueel misbruik door hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak. Drent en de directie van het kinderdagverblijf wisten niet van het misbruik en hadden ook geen aanleiding om te denken dat er iets mis was.

Ook is Drent niet uit hoofd van zijn voormalige functie strafrechtelijk verantwoordelijk. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag. "Het misbruik door Robert M. was zo specifiek en persoonsgebonden dat dit niet aan derden kan worden toegerekend", stelt het OM.

De politie heeft sinds december vorig jaar onderzocht of er mogelijk anderen bij het misbruik dat Robert M. pleegde betrokken zijn. Hierbij is ook gekeken naar de rol van Drent. Tientallen ouders van slachtoffers in de zaak hebben aangifte gedaan tegen de voormalig directeur.

Uit het onderzoek blijkt volgens het OM niet dat Drent of 't Hofnarretje met M. hebben samengewerkt om kinderen te misbruiken. Ook is M. niet opzettelijk de gelegenheid geboden om kinderen te misbruiken.

Wel vindt het OM dat de bedrijfsvoering van het kinderdagverblijf te wensen over liet. Mede daardoor kon M. veel kinderen langere tijd misbruiken. Dit betekent echter niet dat Drent of 't Hofnarretje strafrechtelijk iets kan worden verweten. "Eigenmachtig en onbevoegd optreden van een werknemer biedt hiervoor onvoldoende basis", stelt het OM. Bij kinderdagverblijven met een strakkere bedrijfsvoering sloeg M. ook toe.

Het OM vermoedt dat Drent zich wel schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit: valsheid in geschrifte. Hij zou op bepaalde formulieren waar de GGD om vroeg tijdens controles wijzigingen hebben aangebracht die niet kloppen. Het OM onderzoekt dit nog.

De ouders die aangifte hebben gedaan zijn op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM. Zij kunnen hier nog tegen in beroep gaan. De advocaat van een grote groep ouders van slachtoffers, Richard Korver, beraadt zich nog op deze mogelijkheid, zegt een medewerker.

Robert M. heeft als hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt. Hij werkte onder meer voor 't Hofnarretje, dat inmiddels is omgedoopt tot De Vlinderheuvel. Drent is hier geen directeur meer, maar is nog wel de eigenaar.


Geen vervolging oud-directeur Hofnarretje (Foto: Novum)