Raad van State wil toch direct gekozen waterschap

De Raad van State is het niet eens met het voorstel van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) om waterschappen vanaf 2014 te laten kiezen door de gemeenteraad. De raad adviseerde in september de vertegenwoordigers volgend jaar gewoon te laten kiezen door de inwoners van het gebied. Dat blijkt uit een maandag openbaar gemaakt advies.

Atsma sloeg het advies in de wind. Vrijdag stuurde hij een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin staat dat de geplande waterschapsverkiezingen voor volgend jaar niet doorgaan. Vanaf 2014 worden de waterschappen gekozen door de gemeenteraad, zoals afgesproken in het regeerakkoord.

De Raad van State erkent dat de verkiezingen in 2008 niet naar wens verliepen. Zo was de opkomst erg laag. In dat jaar werd voor het eerst gewerkt met een lijstenstelsel en een nieuwe stemmethode. Maar de tegenvallende resultaten zijn volgens de raad 'onvoldoende reden om nu zonder grondige analyse over te gaan naar een geheel ander kiesstelsel'.

De raad wijst erop dat in het verleden al vaker nieuwe stelsels zijn geïntroduceerd zonder dat dit leidde tot een hogere opkomst. Uit de toelichting bij het wetsvoorstel zou niet blijken dat hiermee rekening is gehouden.

Ook vindt de Raad van State het niet wenselijk dat de gekozen waterschapsvertegenwoordigers door het wetsvoorstel van Atsma een kleine twee jaar langer blijven zitten. Dat een gekozen vertegenwoordiger plotseling langer kan aanblijven, zou alleen moeten gebeuren als daar een 'zeer dringende reden' voor is. Die is er volgens de raad nu niet.

De raad haalt de Zeeuwse waterschapsverkiezingen van vorig jaar aan als voorbeeld hoe het ook kan. Bij die verkiezing deden zich volgens de raad geen problemen voor. Daarom zouden bij de overige waterschappen in 2012 verkiezingen moeten worden gehouden volgens dezelfde methode.

Dat zou dan gelijk tijd bieden om beter te bepalen of de waterschapsverkiezingen nodig zijn. De Unie van Waterschappen heeft vrijdag al aangegeven een voorkeur te hebben voor directe verkiezingen. Een Kamermeerderheid vindt dat waterschappen moeten worden ondergebracht bij de provincies, bleek vorige week.