Fatale val militair door fout gebruik zekering

De militair die vorig jaar tijdens een oefening met een klimtoren naar beneden viel en overleed, was op het moment van de val niet goed gezekerd. Het valbeveiligingsapparaat van de 38-jarige luchtmachtmilitair bleek open te hebben gestaan. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De man kwam vorig jaar in de ochtend van zaterdag 13 februari ten val. Hij heeft vermoedelijk tijdens het beklimmen van de tien meter hoge wand de valbeveiliging aangeraakt, waardoor die niet meer functioneerde.

Het ministerie van Defensie heeft het gebruik van dit type valbeveiliging kort na het incident verboden. Er waren al meer klachten binnengekomen over de minitraxion, zoals het apparaat heet. Als het tijdens het klimmen openspringt, biedt het geen weerstand aan het touw en wordt de val niet opgevangen.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de fabrikant van de minitraxion dit apparaat niet heeft bedoeld voor valbeveiliging aan een slaphangende veiligheidslijn, maar uitsluitend als stijgklem en valbeveiliging aan een strakgespannen klimlijn. Dit was niet bekend bij Defensie en de beschikbare handleidingen zijn niet zo geïnterpreteerd.

Bovendien wezen de gebruikstesten bij Defensie aanvankelijk uit dat de minitraxion ook als valbeveiliging functioneerde aan slaphangende veiligheidslijnen. De fabrikant stelt echter dat valbeveiliging alleen werkt bij gebruik aan klimlijnen die strakgespannen zijn.