Justitie gaat cel eisen tegen vuurwerkstunters

Justitie gaat dit jaar veel zwaardere straffen eisen voor iedereen die zich met illegaal vuurwerk bezighoudt. Taakstraffen maken plaats voor maandenlange celstraffen. Ook krijgen overtreders een strafblad, melden de Stichting Consument en Veiligheid en het Openbaar Ministerie dinsdag.

Een nieuwe taakgroep gaat op jacht naar personen die filmpjes van illegaal vuurwerk op sites als Youtube zetten. Wie een vuurwerkfilmpje online zet, krijgt een mail met het verzoek dit te verwijderen. Als iemand niet luistert, wordt zijn zaak doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Het filmpje zelf wordt bewerkt en op het kanaal van de taakgroep gezet. In plaats van de knal komt in het filmpje dan een waarschuwing te staan dat dit gevaarlijk en strafbaar is.

Veel bommenmakers gebruiken internet volgens het OM en Consument en Veiligheid als podium. Zo zouden ze anderen met hun 'levensgevaarlijke stunts' inspireren.

Het afsteken van een zelfgemaakte vuurwerkbom kan al een eis van vijftien maanden cel opleveren. Enkel het bezit van een illegale vuurwerkbom kan een halfjaar cel opleveren. De taakstraffen voor minderjarigen worden verzwaard. Wie vuurwerk aan jongeren verkoopt, kan een eis tot twee jaar cel tegemoet zien.

Bij al deze voorbeelden is ervan uitgegaan dat er geen gewonden zijn gevallen, anders valt de strafeis een stuk hoger uit. De hardere aanpak is volgens het Openbaar Ministerie en de Stichting Consument en Veiligheid nodig omdat het aantal zwaargewonden door illegaal vuurwerk toeneemt.