VN: concentratie broeikasgassen naar recordhoogte

De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft een recordhoogte bereikt. Dat heeft de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is met 39 procent gestegen ten opzichte van het begin van het industriële tijdperk in 1750.

De nieuwe cijfers voor 2010 werden maandag bekendgemaakt door de World Meteorological Organization (WMO). Uit het rapport van de WMO blijkt dat het CO2-niveau is gestegen tot 389 deeltjes per miljoen. In 1750 was dit nog 280 deeltjes per miljoen. De stijging van CO2 is zorgwekkend, omdat het broeikasgas ervoor zorgt dat de temperatuur in de atmosfeer stijgt. Het WMO merkte op dat in de periode 2009 tot 2010 het aantal deeltjes met 2,3 toenam. Dat is een snellere stijging dan in de jaren negentig, toen de stijging jaarlijks gemiddeld anderhalf deeltje was.

Secretaris-generaal van het WMO, Jeremiah Lengoasa, zei dat er een vertraging zit tussen de effecten die CO2 op het klimaat heeft en het moment waarop het CO2-gas in de atmosfeer terechtkomt. "Met deze cijfers in het achterhoofd blijven, zelfs als we van de een op de andere dag de uitstoot stopzetten, de concentraties nog tientallen jaren in de atmosfeer, omdat deze broeikasgassen lang kunnen overleven in de atmosfeer", aldus Lengoasa.

Later deze maand komen onderhandelaars van vrijwel elk land ter wereld in Zuid-Afrika bijeen in een poging een akkoord te bereiken over het tegengaan van de uitstoot van broeikasgas. Volgens wetenschappers zijn de gevolgen niet te overzien als het CO2-niveau stijgt tot 450 deeltjes per miljoen. In het huidige tempo kan dat al over enkele tientallen jaren het geval zijn.

De belangrijkste oorzaken voor de stijging van de broeikasgasuitstoot zijn de verbranding van fossiele brandstoffen, het verdwijnen van bossen die CO2 kunnen absorberen en het gebruik van kunstmest.


VN: concentratie broeikasgassen naar recordhoogte (Foto: Novum)