KNMI: mist breidt zich uit

Het KNMI waarschuwt zondagmiddag voor dichte tot zeer dichte mist die zich bovendien in de loop van de avond uitbreidt over vrijwel het hele land. Ook maandag overdag is de mist op veel plaatsen hardnekkig.

Het verkeer op de Nederlandse wegen had zondagmiddag veel last van de dichte mist die door het hele land hing. Rond half 6 's middags stond er meer dan 90 kilometer files op de wegen, een ,,zeer extreme lengte voor een zondagmiddag’’, aldus de verkeersdienst van de ANWB.

Normaal staan er op zondagmiddag 3 of 4 files op de Nederlandse snelwegen. De grootste problemen deden zich voor op de A1 bij Muiden, de A12 richting Utrecht en Den Haag en de A73 van Maasbracht naar Nijmegen.

De drukte kwam onder meer doordat Rijkswaterstaat vanwege de mist zondag veel spitsstroken had gesloten. Bovendien reden automobilisten op veel stukken weg veel langzamer dan normaal om te kunnen anticiperen op het slechte zicht.

Volgens de ANWB gebeurden er weinig ongelukken op de weg. Het advies voor automobilisten om langzaam te rijden, blijft ook zondagavond en maandag van kracht. Bovendien gaat de temperatuur zondagavond omlaag, zodat het op lokale wegen ook glad wordt.