Erdogan: Syrië houdt zich niet aan beloftes

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich zaterdag opnieuw kritisch uitgelaten over de Syrische regering. Volgens hem houdt Syrië zich niet aan beloftes om hervormingen door te voeren en het bloedvergieten een halt toe te roepen.

"In de afgelopen negen jaar was het Syrië en het Syrische volk - in plaats van Turkije - die profiteerden van de Turks-Syrische vriendschap", aldus Erdogan. "Helaas heeft de Syrische regering met tegenzin en op een huichelachtige manier gehandeld bij het nakomen van haar beloftes."

Erdogan meent dat Syrië een ander beleid moet gaan voeren, en niet Turkije. "Syrië heeft zich niet gehouden aan zijn beloftes aan Turkije, de Arabische Liga of de wereld. De regering deed beloftes maar kwam deze niet na. Ze heeft niet op een oprechte, betrouwbare manier gehandeld."

Vrijdag liet Turkije doorschemeren dat een no-fly zone boven Syrië niet wordt uitgesloten. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmed Davutoglu zei op een persconferentie wel dat eerst economische stappen moeten worden ondernomen en 'andere opties later bekeken moeten worden'.


Erdogan: Syrië houdt zich niet aan beloftes (Foto: Novum)