CU wil huwelijk aan de balie

Het burgerlijk huwelijk moet worden ingeperkt tot een administratieve handeling aan de gemeentebalie. Zo wordt het ceremoniële karakter losgekoppeld van het wettelijke gedeelte en levert het voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk geen problemen meer op. Dat stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Na het regelen van de formaliteiten moeten mensen volgens hem zelf weten hoe ze hun huwelijksdag verder invullen. Dat kan worden aangevuld met een kerkdienst, een ceremoniële gebeurtenis op het gemeentehuis of niets. Of bij een ceremonie op het gemeentehuis nog een ambtenaar kan worden ingezet en wat dan te doen met weigerambtenaren, zegt hij er niet bij.

Doordat een Kamermeerderheid deze week opriep weigerambtenaren te verbieden is volgens Slob een smet gaan kleven aan het burgerlijk huwelijk. Hij zegt zich goed in te kunnen denken dat stellen een sterker accent willen leggen op de kerkelijke inzegening. Hij wil binnenkort met politieke partijen en kerken een rondetafelgesprek houden over zijn plannen om het burgerlijk huwelijk te versoberen.


ChristenUnie wil burgerlijk huwelijk aan de balie (Foto: Novum)