'Volgend jaar al 100 miljoen bezuinigd op cultuur'

De Nederlandse cultuurwereld moet volgend jaar al een bezuiniging van zeker honderd miljoen euro verwerken. Het gaat dan niet om bezuinigingen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD), maar om de opgetelde bezuinigingen van gemeenten en provincies, schrijft Trouw zaterdag.

De bezuinigingen van het Rijk treden volgend jaar nog niet in werking, maar die van gemeenten en provincies wel. De steden waar de PVV deel uitmaakt van het bestuur zijn volgens de krant koplopers als het gaat om bezuinigingen op cultuur. In Den Haag moeten de kunsten 35 miljoen euro inleveren, in Almere ruim zeven miljoen euro.

In de provincie Limburg, waar de PVV ook bij het bestuur zit, wordt echter weinig op cultuur bezuinigd, namelijk vier miljoen euro. Dat is evenveel als in Zuid-Holland en half zoveel als wat Utrecht op cultuur wil besparen. Noord-Brabant bezuinigt met vijftien miljoen euro van alle provincies het meest op cultuur.

Directeur van het Bonnefantenmuseum Alexander van Grevenstein zei eerder tegen Kamerleden dat de toon die het Rijk heeft gezet over cultuur invloed heeft op de lagere overheden. Ook directeur van Boijmans van Beuningen Sjarel Ex zegt volgens Trouw dit te zien. "Er is bij lagere overheden een vorm van kopieergedrag ontstaan."