Cyprus moet meer bezuinigingen treffen

Cyprus moet worden gered van een bankroet door andere landen in de eurozone als er niet per direct bezuinigingsmaatregelen worden getroffen en de belastingen worden verhoogd. Dat heeft de Cypriotische minister van financiën Kikis Kazamias vrijdag gezegd.

Het ministerie overweegt om de salarissen van ambtenaren twee jaar te bevriezen en in totaal 355 miljoen euro minder uit te geven. Kazamias wil naast deze maatregelen ook salarissen in de private sector zwaarder gaan belasten. Daarmee moet worden voorkomen dat het land bankroet gaat of gered moet worden met een noodlening. Het land heeft eerder al een goedkope lening gekregen van Rusland om het de komende maanden te kunnen uitzingen.

De bezuinigingsplannen komen bovenop de maatregelen die al in het begrotingsvoorstel voor 2012 zijn opgenomen.

Cyprus heeft toegezegd dat het begrotingstekort wordt teruggebracht tot onder de drie procent. In 2013 wil het land een sluitende begroting presenteren. Deze doelen kunnen echter wel eens worden gemist nu de economie in Europa krimpt. Daarom is al besloten om pas in 2014 een sluitende begroting te presenteren.