Rusland vreest nucleaire conflicten

Rusland loopt een steeds groter risico in plaatselijke grensconflicten verwikkeld te raken. Het is bovendien niet ondenkbaar dat dit soort 'lokale en regionale conflicten onder bepaalde omstandigheden uitmonden in een grootschalige oorlog met kernwapens'. Dat heeft Nikolai Makarov, chef van de generale staf van de Russische krijgsmacht, donderdag gezegd.

Het Kremlin vertrouwt hoe langer hoe meer op zijn kernwapenarsenaal, omdat de afgelopen jaren flink in de hoeveelheid conventioneel wapentuig is gesnoeid. De eventuele inzet van kernwapens vormt een van de centrale punten van het Russische defensiebeleid. Deze nucleaire defensiepijler wordt nu bedreigd door de ambities van de NAVO, aldus Moskou.

Rusland vreest vooral de uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa. Het land staat met name argwanend tegenover een potentieel NAVO-lidmaatschap voor Georgië en Oekraïne, waarmee Rusland grenzen deelt. Met Georgië vocht Rusland in 2008 nog een korte oorlog uit rond de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.

Rusland is daarnaast fel gekant tegen de installatie van een raketschild in Oost-Europa. Volgens het Kremlin ondermijnt een dergelijk schild de afschrikwekkende werking die van kernwapens uitgaat. Rusland heeft de NAVO aangeboden samen te werken aan het schild, maar het bondgenootschap weigert dit.