Tweede Kamer wil einde ruil sperma en eicel

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er een einde moet komen aan het ruilen van een eicel voor sperma. Dat bleek donderdag uit het televisieprogramma Nieuwsuur. In Nederland is er één kliniek, behandelcentrum Geertgen in Brabant, waar wordt gedaan aan deze zogenaamde ruildonatie.

Het ruilsysteem zou zijn ontstaan door een groot tekort aan donoren van zaad en eicellen. Aangezien de Brabantse kliniek geen vergunning heeft om eicellen en zaad te bevruchten, gebeurt dit in een kliniek in Duitsland.

De PvdA vindt dat de kliniek mazen in de wet misbruikt. De wet zou daarom moeten worden veranderd. Anonieme spermadonoatie is in Nederland niet toegestaan. CDA-Kamerlid Margreeth Smilde vindt het dan ook een groot bezwaar dat echtparen die ook na een behandeling kinderloos zijn gebleven, uiteindelijk toch geconfronteerd kunnen worden met een kind dat met het zaad van de man is ontstaan.

De SP spreekt zelfs van chantage, aangezien kinderloze echtparen niet vrij zijn om te kiezen of ze donor willen zijn en moreel onder druk worden gezet. De partij wijst hierbij op de lange wachtlijsten voor zaaddonatie en de minimale mogelijkheden om een eicel van een andere vrouw te krijgen. Geertgen zou voor veel vrouwen de enige mogelijkheid zijn.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) komt volgende week met een standpunt over de kliniek.