Schultz: ik ben de baas over het spoor

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) is de baas over het spoor. Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een verhoor in de Tweede Kamer over het spoorbeleid van de afgelopen jaren. "Als je kijkt naar alle formele rollen dan heeft de staat het uiteindelijk voor het zeggen, de minister van Infrastructuur en Milieu."

De bewindsvrouw vindt niet dat het haar aan regie ontbreekt, bijvoorbeeld over ProRail. Er zijn volgens haar duidelijke afspraken gemaakt en de spoorbeheerder hoeft daarom niet te worden gereorganiseerd tot een soort Rijkswaterstaat. "Ik ga niet de hele organisatiestructuur veranderen maar wel kijken wat niet klopt."

Zo heeft zij de informatievoorziening voor de reizigers weggehaald bij Prorail en ondergebracht bij de NS. Ook heeft ze de lijntjes met de spoorbeheerder korter gemaakt; sinds deze zomer overlegt ze maandelijks met de directeur van ProRail. "Dat bevalt mij heel goed."

Eerder op de dag betoogde Schultz' voorganger Karla Peijs (CDA) dat het onverstandig was om de NS en Prorail te splitsen. Haar directe voorganger Camiel Eurlings (CDA) pleitte ervoor om er scherp op toe te zien dat Prorail zich aan zijn kerntaak houdt. "Geen fratsen", zei hij.