Occupy-betogers marcheren door Manhattan

Honderden betogers van de Occupy Wall Street-beweging hebben donderdag een protestmars gehouden door het financiële hart van New York. Ze eindigden bij de New York Stock Exchange waar ze probeerden handelaars te verhinderen het beursgebouw te betreden. De politie arresteerde, soms hardhandig, verscheidene betogers die op de grond zaten en weigerden te vertrekken.

De betogers riepen op tot een nationale dag van actie en massale betogingen in andere steden. "Elke dag, elke week, sluit Wall Street", scandeerde de menigte. De straten rondom het beursgebouw liepen door de betoging vol. De protestactie verliep vreedzaam en uiteindelijk konden de handelaren gewoon naar hun werk.

Dinsdag besloten de autoriteiten dat het tentenkamp dat de betogers hadden opgezet in het Zuccotti-park moest worden opgeruimd, omdat de veiligheid en de volksgezondheid in het geding waren. Tenten, grote zeilen en slaapzakken werden weggehaald en het park werd gereinigd. Ook elders staan de tentenkampen van de Occupy-beweging onder druk. "Het lijkt erop dat er een gecoördineerde poging wordt gedaan de beweging te stoppen", aldus de 44-jarige Paul Knick. "Ik ben hier om er voor te zorgen dat dat niet gebeurt."