Wietplantage gevonden in transformatorhuisje

In een transformatorhuis in het Brabantse Deurne is deze week een wietplantage aangetroffen. De plantage kwam aan het licht na een melding van een monteur van netbeheerder Enexis. Die zag dat het oude slot was opengebroken en dat het huisje was voorzien van nieuwe sloten. De kwekerij bestond uit 96 planten, meldt de politie donderdag.

De daders hebben volgens de politie enorme risico's genomen. Op de plek zelf had brand uit kunnen breken en er was explosiegevaar. Het huisje voorziet daarbij een groot deel van een wijk van stroom.

De politie ontruimde deze week wietplantages in Brabant in het kader van een speciale actieweek. In totaal werden vijftien locaties doorzocht in Tilburg, Udenhout, Breda, Alphen, Helmond, Deurne en Haaren, waarbij in totaal ruim 6250 planten werden gevonden met een geschatte waarde van een half miljoen euro.

Negen mensen zijn aangehouden en een auto is in beslag genomen. Bij nagenoeg elke plantage werd stroom afgetapt.

De actieweek vond plaats in een poging de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Hiervoor is een speciale taskforce opgericht, waarin gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, de marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samenwerken.

De taskforce werd in december in het leven geroepen na een aantal incidenten in de provincie rondom drugs en georganiseerde criminaliteit.