'La Niña duurt tot begin 2012'

In de Stille Oceaan is sinds augustus weer het weerfenomeen La Niña opgetreden, zegt de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties. Het zal waarschijnlijk tot begin volgend jaar duren en over de hele wereld het weer beïnvloeden, aldus de WMO.

La Niña wordt gekenmerkt door lagere temperaturen aan het zeeoppervlak in de oostelijke en centrale tropische delen van de Stille Oceaan. Het fenomeen is het tegengestelde van El Niño.

La Niña kan extreme weerspatronen veroorzaken, zoals overstromingen in Australië en droogte in Texas. Sommige delen van de Hoorn van Afrika krijgen meer dan normale regenval te verduren, maar ook droogte, zoals dit jaar in Somalië en het noorden van Kenia. In Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika veroorzaakt La Niña meer neerslag en in delen van Oost-Afrika, Zuidwest-Azië en het zuiden van de Verenigde Staten droogte.

Noord-Amerika en Noord-Europa hebben te maken met een minder voorspelbaar weerpatroon, de zogenoemde arctische oscillatie. Dit uitdijen en samentrekken van koude lucht boven de Noordpool 'kan deze winter binnen korte tijd dramatische temperatuurschommelingen veroorzaken', aldus de WMO.